Ach, to Morze Śródziemne. Cel i marzenie o wakacyjnym wypoczynku, żeby nie powiedzieć nawet o mieszkaniu w jednym z krajów okalających je, oczywiście w rejonach “przymorskich”. W zależności od ilości zer na koncie, jest to mniej czy bardziej możliwe. Niektórzy z naszych rodaków, ci z tymi zerami, już tam mieszkają lub przynajmniej mają domy/mieszkania, które w każdym przypadku pobytu służą jako lokum. Ale ja przecież nie o tym. W końcu nie jesteśmy biurem nieruchomości. Do rzeczy.
Nie odkryję Ameryki jeśli powiem, że większość z nas słyszała o diecie środziemnomorskiej. I w naszym stowarzyszeniu ta wiedza jest, zwłaszcza u starszych stażem chorobowym koleżanek i kolegów. Czemu więc przypominamy tę wiedzę? Ano dlatego, że mamy nowych członków. Nie muszą być tak wyedukowani jak my, stara gwardia. Po to jesteśmy z naszymi artykułami, wpisami na fejsie, integracjami, prelekcjami aby tę wiedzę rozszerzać. Ponieważ nasza prezeska Ela właśnie kilka dni temu zamieściła link do poniższego artykułu na FB, ja postanowiłem go zamieścić tu, już przetłumaczony, dla osób mniej radzących sobie z komputeryzacją.
Artykuł pochodzi z naszego ulubionego portalu ParkinsonsDisease.net i został napisany w 2022r. Niniejszym publikuję go , a krótki komentarz potem.
Najważniejsze informacje o diecie śródziemnomorskiej w chorobie Parkinsona
Autor: Melissa Halas
14 stycznia 2022 r
To nie jest kolejna modna dieta, ale sprawdzony styl życia! Dietetycy konsekwentnie zalecają dietę śródziemnomorską w leczeniu choroby Parkinsona jako zapobiegawczą i terapeutyczną metodę leczenia choroby.
Chociaż dieta śródziemnomorska jest powszechnie znana ze swoich korzyści zdrowotnych dla serca i zapobiega cukrzycy, wykazała również właściwości neuroprotekcyjne, co czyni ją pozytywnym wyborem jako paliwo dla osób cierpiących na chorobę Parkinsona.
Sprawdź, jak dieta śródziemnomorska może pomóc Ci zjeść to, co najlepsze, dzięki wzmacniającemu mózg podejściu do posiłków.
Co to jest?
To styl życia przejęty z nawyków żywieniowych krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja, Włochy, Grecja i Hiszpania. To roślinne podejście do jedzenia obejmuje posiłki bogate w pełne ziarna, warzywa, rośliny strączkowe, owoce, orzechy, nasiona i zdrowe tłuszcze.
Obejmuje również umiarkowane spożycie ryb, owoców morza, nabiału i drobiu. W przeciwieństwie do diety amerykańskiej, rzadko spożywa się czerwone mięso i słodycze.
W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych występujących głównie w typowej amerykańskiej diecie, dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na alternatywy zdrowe dla serca. W dużej mierze opiera się na oliwie z oliwek – jednonienasyconym tłuszczu, który może poprawić poziom cholesterolu.
Powszechnie spożywane są również ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela i sardynki. Te opcje są bogate w kwasy omega-3, które mogą pomóc poprawić przewlekłe stany zapalne, zdrowie układu sercowo-naczyniowego i funkcje poznawcze.
Jakie są korzyści?
Badania pokazują, że żywność spożywana w diecie śródziemnomorskiej w połączeniu z minimalnym spożyciem napojów zawierających cukier może wraz z wiekiem prowadzić zarówno do zdrowszego, jak i większego mózgu.
Jest także bogaty w mikroelementy i fitoskładniki – związki pochodzenia roślinnego, które pomagają zwalczać stany zapalne, stres oksydacyjny i zmniejszać ryzyko chorób. W szczególności fitoskładniki mogą pomóc chronić funkcje poznawcze poprzez zmniejszenie akumulacji amyloidu, co negatywnie wpływa na neurony, jednostki robocze mózgu.
Następnie, dzięki wyraźnemu włączeniu składników bogatych w kwasy omega-3, dieta śródziemnomorska może również zapewniać korzyści ochronne przed chorobą Parkinsona ze względu na zawartość kwasu dokozaheksaenowego (DHA). DHA może wykazywać właściwości neuroprotekcyjne poprzez zwalczanie stresu oksydacyjnego i zmniejszenie śmierci komórek dopaminergicznych.
Łagodzenie zaparć
Prawda jest taka, że dieta śródziemnomorska pomaga osobom chorym na chorobę Parkinsona od stóp do głów. Oprócz korzyści poznawczych, taki styl życia może pomóc złagodzić zaparcia – jeden z objawów związanych z chorobą Parkinsona.
W końcu kupowanie nie powinno być takie trudne. Jednak bogata w błonnik dieta śródziemnomorska może pomóc w pobudzeniu pracy jelit, poprawie zdrowia przewodu pokarmowego i wzmocnieniu funkcji odpornościowych.
Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa
Nie chodzi tu jednak tylko o pokarmy zawarte w diecie śródziemnomorskiej, ale także o te, które należy minimalizować. Na przykład dieta śródziemnomorska kładzie nacisk na rzadkie spożycie czerwonego mięsa.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, niektóre z nich wskazują na związek między wysokim spożyciem czerwonego mięsa a występowaniem choroby Parkinsona. Spekulowano, że niewłaściwe trawienie hemu, znajdującego się szczególnie w czerwonym mięsie, może zwiększyć produkcję wolnych rodników, co ostatecznie prowadzi do uszkodzenia mitochondriów.
Łatwe sposoby na wdrożenie diety
OK, przekonałeś się o zaletach diety śródziemnomorskiej i chcesz jej spróbować. Jednak dokonanie całkowitej zmiany w czasie posiłku może wydawać się przytłaczające. Nie martw się! Jak to się mówi: „Nie od razu Rzym zbudowano”.
Niezależnie od tego, jaki jest Twój punkt wyjścia, wprowadzanie małych pozytywnych zmian to nadal krok we właściwym kierunku. Jeśli jesteś nowy w grze śródziemnomorskiej, zapoznaj się z tymi łatwymi do wdrożenia sposobami, które przekazuję moim klientom, aby przyjęli ten styl życia.
Minimalizuj produkty pochodzenia zwierzęcego
Chociaż dieta śródziemnomorska nadal obejmuje umiarkowane spożycie chudego mięsa, nie jest ona gwiazdą programu. Zamiast tego skup się na warzywach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe.
Wypróbuj nowy przepis
Jeśli ryba nie unosi się na wodzie, być może po prostu nie znalazłeś odmiany lub przepisu, który trafia w Twoje kubki smakowe. Przejrzyj swoją ulubioną książkę kucharską i znajdź taką, od której ślinka cieknie.
Ktoś ma tacos z rybą? Możesz też dostosować posiłek w swoim przepisie Rolodex tak, aby zawierał ryby. Nie zapomnij poeksperymentować z różnymi metodami przygotowywania posiłków, aby znaleźć swoją ulubioną. Dla każdego znajdzie się ryba!
Zastąp tłuszcze nasycone
Pomiń masło i spróbuj oliwy z oliwek. Ten prosty przełącznik doda porcji pełnowartościowego odżywiania i smaku każdemu daniu. Używaj go do warzyw, chudych białek, roślin strączkowych i nie tylko.
Mój ulubiony to popcorn skropiony oliwą tłoczoną na zimno posypany parmezanem lub odżywcze drożdże z pieprzem – bellissimo!
Idź z czosnkiem
Kuchnia śródziemnomorska nie jest obca żywym smakom. Twórz dania, które pokochają Twoje kubki smakowe, dodając czosnek lub różnorodne zioła i przyprawy. Czosnek może służyć jako składnik wzmacniający mózg, który chroni przed dysfunkcjami neurologicznymi i oznakami starzenia.
Wysoka zawartość siarki może również pomóc w poprawie produkcji glutationu, który może pomóc w detoksykacji organizmu i chronić przed chorobą Parkinsona. Czosnek zapewnia korzyści warte mniej niż pożądany oddech.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Komentarz – cóż można dodać? Jest kilka uwag:
- na pewno ta dieta jest korzystniejsza dla zdrowia niż nasza, typowo polska, nawet dla zdrowych ludzi. To powiedzą wszyscy lekarze, a nawet dzieci już o tym wiedzą
- w dzisiejszym świecie, ale mówimy o naszym kraju, dostęp do typowych składników tej diety, choćby oliwki czy krewetek jest dość szeroki, więc dla chcącego zrobić coś dobrego dla zdrowia drzwi są szeroko otwarte
- czy ta dieta pomoże w leczeniu PD? Tutaj nie mogę być jednoznacznie na tak lub nie, bo nie znam akurat tych wszystkich zawiłości i zależności medyczno-kulinarnych, ale wydaje się, że w pewnym zakresie tak , ale postępów choroby nie powstrzymają, a choćby tylko taki byłby efekt, to tysiące chorych byłoby szczęśliwych “pod sufit”.
Drodzy Czytelnicy, to tyle na ten temat. Zapraszam chorych do lektury poradników, wydawnictw, słuchania i oglądania mediów. Zarząd ze swojej strony , jak może, publikuje dla zainteresowanych interesujące wiadomości z pola walki z panem P.
Życzę zdrowia i dużo dobrego (Pokoju i Miłości) w nowym roku.
wasz redaktor AK
Comments are closed