I znowu aktywny amerykański portal ParkinsonsDisease.net nas nie zawiódł. Regularnie publikowane są artykuły nt wielu aspektów życia z chorobą Parkinsona. Znamy je wszyscy. Dieta, rehabilitacja, leczenie, lekarstwa, itd.

Dziś mamy Wam do przedstawienia dwa artykuły. W tym poście przeczytacie o jagodach i innych owocach tego typu jak maliny, truskawki, jeżyny i inne. Nie trzeba mieć wiedzy naukowca, a tylko tę wydobytą z poradników i zasłyszaną gdzieś np w stowarzyszeniu aby wiedzieć, że owoce i warzywa w każdym problemie zdrowotnym są cenne. I tu nie jest inaczej. Oczywiście nie tylko jagodami żyje człowiek, więc raczej same efektu by nie dały, ale jako jeden z suplementów naszej diety powinny być w jej składzie.

Proszę poczytajcie Państwo. Artykuł napisany przez Panią Melissę Halas.

Jagody jako paliwo w najlepszej ochronie przed chorobą Parkinsona

Jagody od lat cieszą się dużą popularnością ze względu na korzyści dla pamięci. Następnie, po wprowadzeniu diety MIND około 2015 roku, jagody zdobyły tytuł gwiazdy super żywności! 

Jagody, jeżyny, maliny, morwy, złote jagody, truskawki, czarny bez i jagody goji to tylko niektóre z tych chroniących mózg przysmaków, które dodają smaku i silnych przeciwutleniaczy do diety na chorobę Parkinsona (PD). 

Gdy dowiesz się więcej o tych przeciwutleniaczach super żywności, będziesz mieć zupełnie nowy szacunek dla swoich czarnych jagód.

Wpływ na zdrowie mózgu

Jagody zapewniają mnóstwo korzyści. Są bogate w składniki bioaktywne, takie jak związki pochodzenia roślinnego zwane antocyjaniną, rodzaj flawonoidów bogatych w przeciwutleniacze.

Antocyjany zapewniają ochronę poznawczą . Jedno z badań wykazało, że osoby z niskim spożyciem pokarmów bogatych we flawonoidy mają większą częstość występowania choroby Alzheimera .  Niedawne badanie z udziałem mężczyzn wykazało, że owoce jagodowe wydają się być związane z niższym ryzykiem choroby Parkinsona. 

Chociaż nie możemy z całą pewnością stwierdzić, że spożywanie diety bogatej we flawonoidy może spowolnić postęp choroby , biorąc pod uwagę, że te pokarmy zmniejszają ryzyko rozwoju PD, może wystąpić efekt ochronny. Ponadto jagody mogą pomóc w usunięciu toksyn nagromadzonych w mózgu. 

Inne zalety antocyjanów

Gdyby te korzyści były niewystarczające, antocyjany z jagód pomagają chronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi, rakiem, zmniejszają oporność na insulinę, poprawiają widzenie i zawierają właściwości przeciwdrobnoustrojowe. 

Antocyjany znajdują się w wielu produktach spożywczych typowych dla diety śródziemnomorskiej lub DASH, często zalecanych w przypadku PD. Wiemy również, że diety te pomagają chronić przed podatnościami genetycznymi i czynnikami środowiskowymi, które odgrywają rolę w chorobach neurodegeneracyjnych. 

Wreszcie, tylko jedna filiżanka jagód ma 4 gramy błonnika, a maliny mają 8 gramów. Tak więc jagody również pomagają w zaparciach.

Jedzenie jagód w chorobie Parkinsona

Dążę do jednej filiżanki świeżych lub mrożonych jagód dziennie i polecam to samo moim klientom z PD. Więc pokaż swojemu mózgowi jak bardzo kochasz jagody i często oddawaj się tym smacznym pomysłom z jagodami!

Śniadanie

  • Użyj mrożonych jagód do płatków owsianych, jogurtów i budyniu z nasion chia. Najlepiej jest delikatnie podgrzać lub rozmrozić noc wcześniej w lodówce, aby zmaksymalizować rezerwy przeciwutleniaczy.
  • Wrzuć świeże jagody do zimnych pełnoziarnistych płatków zbożowych o niskiej zawartości cukru.
  • Zmiksuj rozmrożone jagody, maliny i jeżyny z syropem klonowym na pełnoziarniste gofry lub naleśniki, na wierzch dodaj więcej jagód i orzechów włoskich.

Lunch

  • Dodaj do sałatki pełnej ziół, aby uzyskać dodatkową dawkę przeciwutleniaczy.
  • Przygotuj salsę truskawkową lub jagodową, którą podasz na grillowanej rybie.
  • Dodaj suszone jagody do mieszanki pełnoziarnistej, musli lub dań zbożowych.
  • Spróbuj jagód jako zupę ze świeżą miętą.
  • Delektuj się nimi zawiniętymi w pełnoziarnistą tortillę z niskotłuszczowym serkiem śmietankowym.
  • Podawaj asortyment jagód jako dodatek do posiłku lub deser.

Deser

  • Przekształć swoje ulubione jagody, które są nieco mniej jędrne i nieskazitelne, w kompot lub dżem.
  • Dodaj do soków owocowych, koktajli lub domowych popsicles (lody na patyku)
  • Zmiksuj mrożone jagody z lodami lub sorbetem. Nie zapomnij dodać ich również jako dodatków!
  • Upiecz je w tradycyjnych deserach, takich jak bułeczki lub batony śniadaniowe
  • Zmieszaj z ciastkami serowymi na bazie nerkowców na bazie roślin. Mniam!
  • Upiecz jagody w babeczki lub szewce (specjalne desery – opis na Wikipedii)

Podczas gdy antocyjany są nadal badane, pojawia się informacja, że ​​spożywanie szerokiej gamy pokarmów bogatych w przeciwutleniacze jest korzystne dla mózgu.

Nadanie priorytetu diecie roślinnej może być skuteczną strategią ochrony funkcji poznawczych w chorobie Parkinsona. 

tłumaczenie opracował: Andrzej Kropidłowski

Categories:

Tags:

Comments are closed

Stowarzyszenie Chorych na Chorobę Parkinsona i Ich Rodzin z Siedzibą w Gdyni

UWAGA – ZMIANA ADRESU

Adres:
ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 28
81-383 Gdynia

E-mail:
parkinson-gdynia@o2.pl

Tel:
+48 517 306 595

Darczyńców prosimy o wpłaty na cele statutowe na nr konta

38 1090 1102 0000 0001 0022 2050
Bank Santander Oddział w Gdyni

O witrynie

Może to być dobre miejsce, aby przedstawić siebie i swoją witrynę lub wymienić zaangażowane osoby.

Skip to content