Artykuł z czasopisma PD
Autor Melissa Halas · 15 stycznia 2021 r
Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z zaparciami , w tym między innymi za pomocą stołka schodkowego w celu zmniejszenia nacisku na jelita, dodania błonnika, stosowania środków przeczyszczających, zwiększenia ilości wody, większej ilości ćwiczeń oraz suplementów mineralnych lub ziołowych.
Omówienie historii wypróżnień przed rozpoznaniem choroby Parkinsona może zmienić sposób, w jaki lekarz lub dietetyk pomaga w leczeniu zaparć po zdiagnozowaniu. Współpraca z dietetykiem specjalizującym się w problemach żołądkowo-jelitowych może mieć duży wpływ na zrozumienie i rozwiązanie problemów związanych z motoryką żołądka. Aby wyjść (do łazienki), wszystko zaczyna się od błonnika i wody!
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy pochodzi z jadalnych części rośliny, których nie jesteśmy w stanie strawić ani wchłonąć w jelicie cienkim. Gdy dotrze do jelita grubego, dwa rodzaje błonnika odgrywają różne role.
Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ze względu na właściwości chemiczne, fizyczne i funkcjonalne te dwie formy włókien różnią się.
Gdy rozpuszczalny błonnik dostanie się do jelita grubego, jest łatwo fermentowany przez bakterie jelitowe. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wytwarzane podczas fermentacji służą jako energia dla komórek w jelicie grubym. Im więcej odżywiasz jelita, tym większa będzie różnorodność mikrobiologiczna.
Być może słyszałeś określenie zdrowy mikrobiom – w jego tworzeniu dużą rolę odgrywa błonnik! Większość pokarmów zawiera mieszaninę rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Dlatego często zobaczysz je wymienione jako dobre źródła dla obu kategorii.
Rozpuszczalny błonnik
Rozpuszczalny błonnik znajduje się w owsie, jęczmieniu, niektórych warzywach (groch) i owocach (w miąższu, a nie w skórce), soczewicy, orzechach i nasionach. Rozpuszczalny błonnik rozpuszcza się w wodzie, tworząc lepki żel, który spowalnia tempo trawienia i wchłanianie makroskładników.
Ten proces zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu czujesz się pełny przez dłuższy czas. Ze względu na swoje właściwości lepki błonnik rozpuszczalny NIE działa przeczyszczająco, ale może pomóc wchłonąć płyn i złagodzić biegunkę. Rozpuszczalny błonnik działa również jako środek klejący, który utrzymuje stolec razem.
Korzyści z rozpuszczalnego błonnika
BONUS – te żelujące włókna również obniżają poziom cholesterolu. Błonnik wiąże się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym, który jest wydalany z organizmu, powodując obniżenie poziomu cholesterolu. W rezultacie mniej cholesterolu zostaje ponownie wchłoniętego w jelicie cienkim, więc poziom cholesterolu we krwi jest niższy.
Ale korzyści nie kończą się na tym! Rozpuszczalny błonnik może również poprawić kontrolę glikemii (cukru we krwi) poprzez jego wpływ na uwalnianie hormonów i jego zdolność do spowolnienia trawienia. Jeśli chcesz trwałej energii, wybór żywności zawierającej błonnik jest koniecznością.
Nierozpuszczalny błonnik
Nierozpuszczalne źródła pożywienia obejmują brązowy ryż i produkty pełnoziarniste (z warstwy otrębów), skórki owoców i warzyw, rośliny strączkowe i orzechy oraz nasiona. Nierozpuszczalny błonnik nie oddziałuje z wodą, ale zwiększa szybkość przechodzenia przez jelito cienkie.
Dlatego zapewnia efekt przeczyszczający i może pomóc złagodzić zaparcia. Jest to szczególnie przydatne w przypadku zaparć! Podobnie jak błonnik rozpuszczalny, błonnik nierozpuszczalny może poprawić kontrolę glikemii.
Ile błonnika potrzebuję?
Dorośli poniżej 50 lat: mężczyźni, 38 gramów błonnika dziennie. Kobiety, 25 gramów błonnika dziennie 11
Dorośli powyżej 50 lat: mężczyźni, 30 gramów błonnika dziennie. Kobiety, 21 gramów błonnika dziennie 11
Teraz, gdy już wiesz, ile błonnika potrzebujesz, sprawdź, czy masz go wystarczająco. Śledź swój błonnik przez kilka dni.
Pozostawanie nawodnionym może poprawić zaparcia
Więcej błonnika wymaga więcej płynów! Niewystarczające spożycie płynów jest przyczyną zaparć, co skutkuje częstymi zaleceniami dotyczącymi leczenia zwiększoną ilością płynów. Jednak badania pokazują, że jest to przydatne tylko dla osób, które są w trakcie nawadniania, a nie dla zaspokojenia ich potrzeb.
Jeśli więc masz teraz wystarczającą ilość wody, dodanie większej ilości nie pomoże. Spożywanie naturalnej wody mineralnej (z dodatkiem siarczanu magnezu i sodu) również może pomóc w zaparciach.
Wykazano, że woda w praktyce wspomaga motorykę jelit, zapobiegając zaparciom i lecząc je. Istnieje kilka sposobów sprawdzenia, czy zaspokajasz swoje zapotrzebowanie na płyny. Po pierwsze, czy doświadczasz znacznych dziennych wahań wagi? Jakiego koloru masz mocz? Jego kolor waha się zwykle od ciemnopomarańczowego do klarownego.
Aby uzyskać odpowiednie nawilżenie, staraj się uzyskać jasnożółty lub lemoniadowy kolor. Aby zapewnić maksymalne wchłanianie płynów, popijaj, nie pij. Pamiętaj, że możesz także spożywać płyny, włączając pokarmy o dużej zawartości wody, takie jak ogórki, arbuz, pomidory i nie tylko!
tłumaczenie opracował – A.Kropidłowski
Comments are closed